Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0QL6
Z7_PPGAHG8001VJ40Q54HELSQ3U77

Екипи на „Кюстендилска вода“ ЕООД отстраниха голяма авария без да спират водата за община Бобов дол и две дупнишки села

Дата на публикуване: 23.06.2022
Последна актуализация: 27.06.2022

Екипи на водоснабдителното дружество „Кюстендилска вода” ЕООД отстраниха голяма и сложна авария без да спират захранването с питейна вода на гр. Бобов дол, прилежащите му села и селата Дяково и Кременик, община Дупница, съобщи управителят инж. Марио Нешев.

Ръководството на водното дружество създаде нужното планиране и организация, за да се справи с възникналия проблем без да нарушава ритъма на живот на гражданите. 

Аварията възниква заради повреда на захранващата помпа от язовир „Дяково” в края на миналата седмица. Служители на дружеството първо напълнили резервоара за гр. Бобов дол преди да започнат работа по отстраняването на проблема. Така водоподаването за по-голямата част от населените места не е прекъсвано, докато екипите на „Кюстендилска вода“ ЕООД отремонтират авариралата помпа, обясни главният инженер на „Кюстендилска вода” ЕООД Владимир Джоров. 

По време на ремонтните дейности, на територията на гр. Бобов дол са възникнали още три по-малки аварии по водопреносната мрежа, за чието отстраняване се наложи кратковременно спиране на водоподаването. Към настоящия момент нормалното подаване на вода за засегнатите райони е възстановено. 

Друга сложна авария в гр. Кюстендил засегна доставянето на вода до пет 15-етажни блока през миналата седмица. Водата не е спирана напълно, но заради пониженото налягане не е достигала до високите етажи на блоковете. Частично запушване на водопровод е причина за затрудненото откриване на такъв тип скрити аварии. Екипите на „Кюстендилска вода” ЕООД са разкопавали на три места в търсене на мястото на нарушената конструкция на водопровода. Аварията е локализирана с помощта на камера. Запушването е установено непосредствено под силови кабели, което, с оглед на безопасността, е забавило работата по отстраняването на проблема. Едновременно със запушването е констатирано и спукване на черпателния резервоар на хидрофорната уредба. Паралелно с действията по отстраняване на скритата авария е извършено саниране и измиване на резервоара. 
“Кюстендилска вода” ЕООД се извинява на гражданите за причинените неудобства, като апелира за толерантност в случаи на възникване на аварии по водопреносната мрежа. Отстраняването им се извършва във възможно най-кратки срокове. Информацията за възникнали аварии се публикува на сайта на дружеството https://kyustendilskavoda.com/.