Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0QL6
Z7_PPGAHG8001VJ40Q54HELSQ3U77

Кюстендил отбеляза 142 години от рождението на Майстора

Дата на публикуване: 01.02.2024
Последна актуализация: 02.02.2024

Навършването на 142 години от рождението на Владимир Димитров - Майстора бе тържествено отбелязано днес в Кюстендил. Честването уважиха областният управител инж. Александър Пандурски и неговият заместник Мария Зарева. Двамата положиха цветя на паметника на Майстора пред едноименната Галерия в града.

Инж. Пандурски и Мария Зарева присъстваха и на церемонията по връчване на Националната награда по живопис за 2023 г. Открита бе и изложба-живопис на твореца Румен Гашаров, носител на Националната награда на Майстора за 2022 г. В залите на Галерията присъстващите на събитието разгледаха представителната постоянна експозиция с творби на Майстора, изложба на носители на Наградата за живопис, експозиции с творби на Николай Дюлгеров и на Стоян Венев.

Димитър Чолаков е тазгодишният носител на Националната награда за живопис на името на Майстора, а името на лауреата бе обявено по време на официалната церемония от председателя на Съюза на българските художници на българските художници - Любен Генов, който заяви: „И в последните си картини Димитър Чолаков доказва, че може да превърне всяко свое платно в изтънчено, емоционално преживяване“. 

На годишнината от рождението на Майстора и церемонията по награждаване присъстваха също председателят на ОбС Димитър Велинов, зам.-кметовете Кристиян Иванчов, Венцеслав Терзийски и Бойко Клечков, десетки гости и граждани на Кюстендил. 

Това е дванадесетото издание на церемонията по връчване на Националната награда за живопис на името на Майстора. Наградата се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година. Учредена е от Община Кюстендил и ХГ „Владимир Димитров – Майстора“, Министерството на културата и Съюза на българските художници. Тя е не просто признание и стимул за българските творци – връчването ѝ се превърна в празник и събитие от национална величина.

Кюстендил отбеляза 142 години от рождението на Майстора